2013 m. kovo 4 d., pirmadienis

Krovinių draudimas


Krovinių draudimas – tai tokia draudimo rūšis, kuri apsaugo krovinio savininką nuo galimos sugadinimo žalos arba krovinio praradimo krovinių pervežimo metu. Tai ne gyvybės draudimo šaka ir iš esmės ši draudimo rūšis priskiriama turto draudimui.

Kroviniai draudžiami jau nuo seno. Krovinių draudimas buvo taikomas tarp pirklių, gabenančių prekes per jūrą ar dykumą, kur būdavo didelė krovinio užgrobimo tikimybė. Šis draudimas tarsi padalijo riziką tarp tam tikros pirklių grupės.

Krovinių draudimo sutartys gali būti dviejų rūšių:

  • Krovinių draudimas nuo visų rizikų. Šis draudimas apima visas sutartyje nurodytas rizikas, tokias kaip avarijos, gaisro ar sprogimo, krovinio pažeidimo, gamtos stichijų ar vagystės rizika.
  • Draudimas išvardintoms rizikoms. Toks draudimas apima kiek mažiau rizikos rūšių. Pavyzdžiui, gali būti pasirinktos kelios rizikos, kuriomis apdraudžiamas gabenamas krovinys.

Krovinių draudimas pagal krovinių draudimo laikotarpį taip pat yra skirstomas į dvi dalis:

  1. Vienkartinis draudimas. Šiuo draudimo atveju draudimas skirtas vienam kroviniui, kurio sutartyje nurodytas maršrutas ir konkretus krovinys.
  2. Ilgalaikis (arba metinis) draudimas. Šis draudimas draudžia apytikslės kategorijos krovinį apytikslėje teritorijoje.

Krovinių draudimui taikomos įmokos dydis gali priklausyti nuo keleto aspektų, tokių kaip krovinio rūšis, perkrovimų dažnumas, transporto priemonės rūšis, krovinio vertė ir t.t. Įmokos dydis gali svyruoti maždaug tarp 0,07 % iki 1 % nuo visos krovinio vertės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą